Abcbostad.se

Gratis annonsering

 
Hyra stuga

Om att hyra stuga

I hela Sverige kan man hyra en stuga för semesterboende. Det är fritt och bekvämt. Det finns dels möjlighet att hyra stuga direkt av privatpersoner och dels av olika stugförmedlingar. Det finns dock en del att tänka på.

Det behöver finnas ett tydligt hyresavtal, i annat fall kan det bli besvärliga tvister i efterhand. Avtalet behöver du läsa noggrannt innan du hyr. Först och främst måste du ta reda på att uthyraren verkligen finns, boka inte hos en anonyma uthyrare, bedrägerier förekommer. Innan du bokar behöver du kontrollera stugans adress, det kan du göra genom en karttjänst på nätet. Kontrollera att det finns säkra, svenska, betalningssätt innan du bokar. Läs i avtalet vilka av- och ombokningsregler som gäller. Går det inte att avboka eller omboka bör du dra öronen åt dig. Du måste vara ute i god tid, kommer du för sent måste du ta vad andra har ratat, i de mest populära områdena kan det vara bäst att boka stuga redan året innan.

Aktiviteter

Rätt planerat kan semestern bli lika kul i Sverige som i fjärran länder. Räkna med att det snart blir tråkigt att bara sitta i en stuga en hel vecka. Så innan du bokar, sök upp vilka intressanta aktiviteter som finns i närheten av den stuga du tänker hyra. Man kan då inte bara gå på vilka platser som är mest besökta av andra, man behöver tänka efter vad man själv har för intressen.

Stugförmedlingar

Det finns en handfull fungerande nationella stugförmedlingar, som exempelvis Svenska turistföreningen och Stugnet, men det finns också regionala, se till exempel Blekinge Stugförmedling för alla trevliga stugor i Blekinge och samtidigt tips om alla olika aktiviteter i närheten.

Försäkringar

Om det uppstår en skada i fritidshuset du har hyrt är det hyresvärdens hemförsäkring som gäller just för de kostnaderna. Du bör dock också ha en egen hemförsäkring för det kan hända att du får krav på skadestånd av hyresvärden efter en skada på stugan, och i det läget kan du få hjälp från ansvarsskyddet i din hemförsäkring. Ansvarsskydd ingår faktiskt i alla hemförsäkringar och skulle du få ett skadeståndskrav på grund av skada på din hyrda stuga går ditt försäkringsbolag in och utreder om du är vållande till skadan eller inte. Försäkringsbolaget kommer att avgöra om du har orsakat skadan och om själva händelsen omfattas av försäkringsvillkoren, i så fall betalar de ut ersättning till den som kräver dig. Skulle de däremot finna att du inte har orsakat skadan kommer de att avvisa kravet och du slipper betala uthyraren. Kanske har du en hemförsäkring där det ingår ett “egendomsskydd” eller “bortaskydd”, det kan kallas antingen eller. Det försäkringsskyddet ska ersätta dina saker som du tar med dig utanför hemmet om de skulle skadas eller bli stulna. Det som kallas "bortaskydd" gäller dock bara för dina saker utanför hemmet under en kort tid, till exempel under dina semesterveckor.

« Åter till start