Abcbostad.se

Gratis annonsering

 
Hörapparatsbatterier

Dubbade eller odubbade vinterdäck

Dubbade vinterdäck låter mer än odubbade. Det finns uppgifter om att dubbdäck i genomsnitt ökar vägbullret med 3-4 decibel i hastigheter över 50 km/h. Alla dubbdäck låter dock inte lika mycket. Detta kan variera beroende på antalet dubbar och hur de är placerade. Kolla ljudmärkningen på varje individuellt däck som du överväger att köpa.

Att dubbade däck låter mer är ett faktum som man får acceptera, så om möjligt bör man välja ett odubbat däck om man vill ha så låg ljudnivå som möjligt. Detta måste dock vägas mot säkerhetsaspekten. Enligt undersökningar av VTI (Statens väg- och transportinstitut) presterar dubbdäck generellt sett bättre än däck utan dubbar, särskilt på is.

Bor du i södra eller mellersta Sverige där vinterklimatet tillåter odubbade vinterdäck kan val av rätt däck minska ljudnivån ytterligare. Enligt direktiv från EU ska nu alla däck ha en märkning som visar ljudnivå. Det enklaste sättet att jämföra många olika däck på en och samma gång är att gå in på av de många däckhandlarna på nätet. Där får du enkelt och snabbt upp en lista på alternativ och kan jämföra ljudnivån för olika vinterdäck. Notera dock att den angivna ljudnivån gäller utanför bilen. Ljudnivån inne i just din bil kommer att variera utifrån hur väl isolerad din bil är.

« Åter till start